El GARA presenta un programa de prevenció basat en la intel•ligència emocional

14231269_1194080733989893_4234395800505581586_o

El Grup d’Alcohòlics Rehabilitats d’Alcoi aposta per la renovació amb diversos projectes i idees que es varen presentar ahir per la vesprada a la seu de l’associació. A l’acte varen assistir representants d’altres entitats sense ànim de lucre, representants institucionals i polítics, a més de la pròpia gent de l’associació. En total la sala es va omplir amb unes 80 persones.

La jornada s’organitzava a mode de portes obertes per celebrar el Dia del Síndrome Alcohòlic Fetal. Una dolença que afecta a 2 de cada 1000 nounats a Espanya i que tot i així és 100% evitable. El Síndrome consisteix en una sèrie d’afectacions cerebrals i cognitives, a més de conseqüències a nivell físic.

L’alcohol és un tòxic, com qualsevol altra droga, que traspassa amb molta facilitat la placenta i que perjudica al normal desenvolupament del fetus. Pot causar greus conseqüències encara que la quantitat d’alcohol ingerit siga mínima. Paco Pascual, metge del GARA, explicava que no hi ha una quantitat de alcohol segura ni se sap quin pot ser la dosis segura ni en quina persona. “Es per això que el consum deu ser zero durant l’embaràs i també la lactància”. Aquesta malaltia és la segon causa de discapacitat en Europa després del síndrome de Down.

Els assistents varen poder escoltar el testimoni de Núria, una mare de dos fills rehabilitada, que havia sigut consumidora d’alcohol i cocaïna. Va explicar com els serveis de l’hospital de l’Arriatxaca de Murcia i el seu programa ‘Nacer sin Alcohol’ la varen ajudar a que els seus dos fills nasqueren sans i es rehabilitara de l’addicció que patia. Un perfecte exemple de com el diagnòstic precoç és importantíssim per a prevenir que els nens amb mares consumidores nasquen amb problemes físics i/o mentals.

EMOTIUS

A més, la resta de l’equip tècnic de l’associació, la psicòloga Sandra Gisbert i els monitors Saúl Mira i Mireia Pascual, varen presentar el programa ‘Emotius’, un programa de prevenció socioeducatiu basat en la intel·ligència emocional.

Després de detectar algunes carències necessàries com a ferramentes, no sols per previndre conductes addictives a substàncies i/o noves tecnologies, sinó també per desenvolupar un major benestar; els tècnics varen desenvolupar este programa. Gràcies al suport de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives de la ciutat, Emotius ha sigut aplicat ja de forma pilot en un centre educatiu i es portara a molts altres a partir del mes d’octubre, no sols d’Alcoi sinó també de tota la comarca. Es treballen disciplines pròpies de la intel·ligència emocional com són el mindfulness (consciència plena), l’empatia, les habilitats socials, el control d’impulsos i l’automotivació.

emotius-negro

Encara que el programa ha estat dissenyat en un primer moment per a joves d’entre 12 a 16 anys, la necessitat d’aprendre està present al llarg de tota la vida, pel que l’equip comenta que es pot adaptar a qualsevol edat, incloent l’adulta.

Per fer més atractiva la seu del GARA ha sigut reformada amb l’objectiu de que els joves també se senquen còmodes quan puguen acostar-se per desenvolupar qualsevol activitat. Entre altres propostes que es desenvoluparan en els propers mesos està una escola de teatre, senderisme o running, tenis de taula, tallers de relaxació, etc. Encara que seguim amb algunes que venim desenvolupant ja fa temps: Tai Chi, teràpies de grup, intervenció individual, petanca, teatre y moltes més.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>