Alcoi rep a dos experts en addiccions per commemorar el Dia Mundial sense Drogues

La prevalença del consum de drogues segueix sent estable a tot el món, segons l’Informe Mundial sobre les Drogues 2015 de l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte -UNODC-. S’estima que un total de 246 milions de persones – una mica més de 5 per cent dels majors de 15 a 64 anys a tot el món – van consumir una droga il·lícita en 2013. Uns 27 milions de persones són consumidores problemàtiques de drogues. El pròxim 26 de juny se celebra a tot el món el Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il.lícit de Drogues.

Com no podia ser d’una altra forma, Alcoi se suma a esta celebració amb dues xerrades, que han oferit una perspectiva de la realitat social en la qual vivim. Des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives d’Alcoi s’ha preparat este esdeveniment en el qual han participat dos experts en addiccions. En primer lloc, Francisco Pascual, alcoià, metge de la Unitat de Conductes Addictives de la ciutat i del Grup d’Alcohòlics Rehabilitats, que a més és president de la societat científica Socidrogalcohol. I en segon lloc, Benjamín Climent, metge internista responsable de la Unitat de Toxicologia Clínica de l’Hospital General de València.

13415607_1126483430749624_4679647384449648004_o

Pascual ha parlat de l’alta prevalença en el consum d’alcohol i de l’alta accessibilitat, que preocupa molt sobretot pel consum en joves. Les últimes enquestes mostren que l’edat d’inici en el consum se situa de mitjana en 13’7 anys: “Es tracta d’una xifra curiosa tenint en compte de per llei els menors d’edat no poden consumir”, afirma el metge. També s’ha fet referencia a la forma de consum, als ‘atracons de beguda’, exportat de països anglosaxons on es practica el ‘binge drinking’. S’enten per ‘atracón’, el consum de grans quantitats de alcohol en un período de temps de menys de dos hores.

Ens ha mostart les noves formes de consums entre el joves tals como el tampodka, el eye-balling o els oxy-shots. I ens ha explicat també els perills de la ebriorexia.

Per acabar ens ha parlat de la necessitat de fer un diagnòstic precoç i arribar al major número d’afectats possible, implicant a la Atenció Primaria i a tots els estaments socials, amb especial esment als grups d’Ajuda Mutua.

L’alcohol està present en un 90% dels policonsums i ve acompanyat en moltes ocasions de substàncies psicoactives: “L’objectiu que es persegueix amb este tipus de substàncies pot ser recreatiu, vigoritzant o per a combatre els efectes no desitjats del alcohol o altres drogues”, explica Climent.

Climent ha parlat també de la proliferació de les substàncies psicoactives per internet. La naturalesa virtual i la globalitat d’internet, la dificultat per aplicar mesures restrictives legals, l’anonimat i la rapidesa afavoreixen el seu comerç i la seua difusió.

Els riscos són molts. El màrqueting que s’utilitza està mal intencional i informa mal de la composició o els efectes. A més hi ha una escassa detecció als laboratoris, es coneixen pocs els efectes farmacològics, hi ha escassa experiència clínica i toxicològica i poca informació: “Si bé es cert que la informació està millorant amb les xarxes d’alerta, els foros d’usuaris, confiscacions, etc.”.

Preocupa l’increment en el nombre de tendes online, que han passat a ser de 693 en l’any 2012 davant de les 314 de l’any 2011. Segons l’informe de l’Observatori Europeu, 580 substàncies estan ja controlades, i d’elles el 70% han aparegut en els últims 5 anys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>